Relaterede events

Hesteofringen Før Og Efter - Heldagstur Om Begivenheden

Roskilde Museum: Søndag den 30. januar 2022, kl. 10-16.15.

Fra Roskilde Museum køres til marken for hesteofringen ved Kirke Hyllinge i 1970. Derfra til frokost og kaffe på Gershøj kro. 2 forelæsninger af Birgitte Anderberg afholdes under turen.
Hesteofringen før og efter - heldagstur fra Roskilde

En skelsættende begivenhed i den danske kunstverden fandt sted den 30. januar 1970 på en mark ved Kirke Hyllinge i Lejre Kommune. Her ofrede en kunstnergruppe med Bjørn Nørgaard i spidsen en hest og foretog efterfølgende en dissektion og hestens indvolde blev fyldt i syltetøjsglas. Glassene blev senere udstillet på museum, hvor de kan ses på AROS i Aarhus og i København, hvor Statens Museum for Kunst viser en særudstillingen. Nøjagtig 50 år efter at begivenheden fandt sted, blev der på åstedet ved ejendommen til marken i Hornsherred, rejst en stele, udformet af Bjørn Nørgaard.

Det skete i en ret kort periode på ca. 10 år, hvor kunsten bevægede sig fra kunstens institutionelle regler til anti-kunst. I perioden blev der taget afsked med kunsten og budt velkommen til livet, hvor værket "Hesteofringen" kan betragtes som afskedsforestillingen til kunsten. Værket var netop en afsked med værk-begrebet og et velkommen til kunsten som en erkendelsesmetode. "Hesteofringen" kom til at foregå i en ikke kunstnerisk ramme (vist på et museum), men blev gennemført som en begivenhed (en happening) på en mark og formidlet i medierne.
På denne heldagstur vil der blive fortalt om den danske kunstverden, der førte frem til denne happening, og hvilken betydning værket fik for den kunst, der fulgte efter. Vi skal besøge åstedet og stelen. Vi starter ved Roskilde Museum og ser på Bjørn Nørgaards skulptur "Ragnarok", der står udenfor museet. En forelæsning afholdes på turen, og efter en frokost på Gershøj Kro, der ligger smukt ud til Roskilde Fjord, holdes yderligere en forelæsning, inden vi kører tilbage til Roskilde museum.

De to forelæsninger afholdes ved museumsinspektør og seniorforsker Birgitte Anderberg, Statens Museum for Kunst.

I prisen er inkluderet: Kørsel i turistbus fra Roskilde museum/retur, forrelæsning i bussen, frokost på Gershøj Kro (excl. drikkevarer), forelæsning på Gershøj kro, eftermiddagskaffe og kage.

Dag: søndag den 30. januar 2022 kl. 10-16.15.

Sted: Roskilde Museum

Pris: 450 kr.

For nærmere information om turen skal du henvende dig til Mogens Petersen, mp@snegom.com, 4012 7280


Arrangeret af Folkeuniversitet Skjoldungernes Land.
Pris: 450 kr


Indsend en rettelse til arrangementet